عدم تکامل طبیعى جنین به شکاف لب یک طرفه ، دو طرفه و یا با شکاف کام منجر مى گردد. بدر صورتی که تیغه بینى و کام نرم و سخت زبان کوچک تشکیل نشده و یا ناقص به وجود آید ، این عارضه شکل می گیرد. عوامل متعددى در ایجاد شکاف کام به وجود می آیند که شامل ناهنجارى هایی همچون ردیف نبودن و جابجایی دندان ها است. در واقع باید گفت که هدف از رفع جدا شدگی لب و کام و همچین ترمیم آن ، رسیدن به زیبایی است. از این رو ، برای اخذ نتیجه ای مطلوب ، بهتر است مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام ، به درستی و منظم انجام شود. این مواظبت ها موجب کوتاه شدن دوره ریکاوری و سرعت بهبود بیماران می شود. جراحی ترمیم شکاف کام و لب اغلب در سنین پایین انجام می شود و دانستن نکات مراقبتی منجر می شود که کودکتان سریعتر بتوانند مانند یک فرد عادی به زندگی روزمره خود بپردازد و زودتر از موعد درمان شود. در صورتی که با ما تا انتهای مطالب این مقاله همراه باشید ، تمام موارد مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام را از دکتر پریدخت اسماعیل زاده در ارومیه به اطلاع شما عزیزان می رسانیم.
مراقبت های بعد از ترمیم شکاف کام
تسکین درد
مصرف نوع مسکن به عمل جراحی و نظر پزشک بستگی دارد. جراح اغلب داروهای مسکن و یا مورفین معمولی را در خصوص تسکین درد کودکان ، از طریق قطره به صورت مایع تجویز می کند. با توجه به اینکه حساسیت کودکان به درد، نسبت به بزرگسالان متفاوت می باشد ، به همین جهت معمولا بیمارستان ها توصیه می کنند که به طور منظم یک تا دو هفته بعد از ترخیص به کودک خود مسکن دهید. توصیه هایی که همیشه توسط تیم پزشکی به بیماران ارائه می شود رعایت مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام است ، در صورتی که نگرانی و یا سوالی دارید ، می توانید آن را مستقیماً به دکتر پریدخت اسماعیل زاده در ارومیه اطلاع دهید. از آنجایی که نیازهای هر کودک با یکدیگر فرق دارد ، دریافت مشاوره نیز متناسب با شرایط خاص هر کودک است.
غذا دادن به کودک
با توجه به اینکه کودک پس از عمل در بیمارستان بستری می شود ، زمان ترخیص می تواند تغذیه ای راحت داشته باشد و کنترل درد نیز پس از این پروسیجر به خوبی انجام می شود. همچنین مصرف داروهای لازم به داخل وریدی و یا از طریق خوراکی ، می تواند یکی از بزرگترین نگرانی والدین را که همان تغذیه کودک است آسان کند. در خصوص کودکان شیرخوار نیز باید گفت که در این زمینه ، اختلاف نظر بالایی در میان جراحان وجود دارد. بعضی بر این باورند که در جهت رعایت مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام ، مادر می تواند از سینه خود به کودک خود شیر دهد و بعضی نیز می گویند که با شیشه شیر و یا قاشق به نوزاد خود غذا دهید. در واقع باید گفت که روش انتخابی بهترین جراح شکاف کام در ارومیه به شرایط فردی فرزند و ترجیحات شخصی والدین بستگی دارد.
محافظت از برش های جراحی
صرف نظر از روش انتخابی تغذیه کودک ، محافظت از ناحیه برش در بهبودی هر چه سریعتر کودک ضروری است. تا زمانی که شکاف های جراحی بهبود نیافته اند ، می بایست از برخورد هر چیز سفتی در دهان کودک اجتناب شود. همچنین به عنوان مثال از چنگال و یا ظروفی دیگر استفاده نشود ، زیرا به برش در حال ترمیم آسیب می رساند. بسیاری از متخصصان پس از هر بار تغذیه ، توصیه می کنند که بهتر است بیمار، حدود ۵ الی ۱۵ میلی لیتر آب بنوشد زیرا این امر به پاکسازی دهان کمک شایانی می کند که منجر به عفونت نشود.
پیشگیری از عفونت
عفونت یکی ازعارضه های بالقوه در جراحی است. با توجه به نظر پزشک متخصص اطفال ، امکان دارد مصرف دوره ای آنتی بیوتیک بعد از این پروسیجر در جلوگیری از ابتلا به عفونت تجویز شود و یا ممکن است آنتی بیوتیک تزریقی برای فرد توصیه شود. مصرف آنتی بیوتیک های تجویزی پزشک و از مهمترین موارد رعایت مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام و لب است که باید به طور منظم انجام شود.
چه زمانی با پزشک فرزندم می توانم تماس بگیرم؟
اگر کودک شما هر یک از نشانه ها و علائم زیر را دارد ، سریعا با دکتر اسماعیل زاده در ارومیه تماس گیرید. این موارد عبارتند از :
- تب بیش از ۳۸ درجه
- قرمزی ، تورم ، گرمی و یا تغییر سریع در ناحیه جراحی
- ترشح و یا عفونت از محل برش جراحی
- دردی شدید که توسط مصرف داروهای مسکن تسکین نمی یابد.
- استفراغ و تهوع مداوم و شدید
- کم آبی و یا مصرف نامناسب خوراکی
- توجه داشته باشید که اگر پش از هر جراحی دهان ، از ناحیه دهان و بینی خود مقدار کمی خونریزی داشته باشید ، این مسئله طبیعی بوده و نگران کننده نیست.
ضرورت تکرار جراحی
پزشک در بعضی موارد ، برای ترمیم کامل لب و رفع تغییراتی که با رشد ، رخ می دهد ، مجبور به انجام عمل دوم می شود که این امر به میزان شکاف کام و لب بیمار بستگی دارد. در صورتی که بهترین جراح عمل شکاف کام در ارومیه را برگزیده باشید و یا مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام را به درستی و دقیق انجام داده باشید ، ممکن است نیاز به عمل مجدد داشته باشید.
کنترل و بررسی محل عمل از نظر خونریزی
یکی از تلاش های مهم پس از این پروسیجر محافظت از ناحیه عمل می باشد. به کارگیری وسیله ای حفاظتی از لب ها و ترمیم شکاف لب ، می تواند از ورود آسیب به نواحی بخیه جلوگیری کند. استفاده از محدود کننده آرنج اگرچه در بسیاری از مراکز منسوخ شده است ، بلافاصله پس از عمل جراحی ، در جهت پیشگیری از تحریک نواحی بخیه به کار می رود. همچنین پیشنهاد می شود که وسیله مهارکننده ، توسط سنجاقی به لباس شیرخوار متصل شود. شیرخوارانی که قادر به غلتیدن هستند ، به جهت اجتناب از غلتیدن آن ها بر شکم و همچنین تماس صورت آن ها با تخت ، به مهارکننده آرنج نیز نیاز دارند. حائز اهمیت است که این وسیله بهتر است طی ساعاتی منظم به عنوان مثال هر ۲ ساعت باز شود و در این زمان والدین تمام توجهشان به فرزند خود باشد.
با این کار امکان حرکت بازوها و آرامش بعد از محدودیت ها اتفاق می افتد. برداشتن محدودیت ها در ساعات مشخص می تواند فرصتی در برقراری تماس بدنی و آغوش کشیدن نوزادان را فراهم سازد. وضعیت مناسب خواب کودک نیز ، طاقباز و یا به طور پهلو بودن است در صورتی که لب به ملافه کشیده نشود. اگر شیر خوار در زمان استراحت بی قرار و مضطرب باشد ، مصرف آرامبخش بسیار توصیه می شود.
کلام آخر
انجام صحیح و به موقع مراقبت های بعد از جراحی شکاف کام و لب کودکان در پیشگیری از آسیب وارده به محل عمل شکاف کام بسیار حائز اهمیت است. هر گونه عارضه ای در آسیب به زخم می تواند منجر به دوره بهبود طولانی و احتمال نیاز کودک به جراحی های مجدد شود. در این مقاله نحوه مراقبت از فرزندان ، پس از ترمیم شکاف لب و رسیدن به نتیجه ای مطلوب توضیح داده شده است. اما با توجه به منحصر به فرد بودن تمام موارد ، بهتر است تمام دستورالعمل های قبل از جراحی شکاف کام را رعایت کنید.