تامپون بینی شامل یک گاز یا تکه پنبه ای استریل شده می باشد که پس از پایان جراحی بینی در داخل حفره بینی قرار داده می شود. برخی از انواع تامپون ها از یک زائده و یا نخ برخوردارند که از طریق آن می توان به تغییر موقعیت تامپون و یا تعویض آن پرداخت. در وسط تامپون بینی ممکن است لوله ای وجود داشته باشد تا هوا به راحتی از آن عبور کند و یا خونریزی شدید ، کنترل شود. در واقع هدف از ایجاد تامپون ، اعمال فشار مستقیم در عروق خونی غشای بینی است. جراح بعد از عمل بینی ، از پانسمان و تامپون بینی استفاده می کند تا پشتیبان سپتوم بینی شده ، خونریزی را کنترل کند ، و ترشحات بینی جذب آن گردد. در این مقاله از دکتر پریدخت اسماعیل زاده بهترین جراح بینی ارومیه به توضیحات بیشتری در این خصوص می پردازیم.
کاربرد تامپون بینی
با انجام جراحی بینی ، تمامی معایب و ایرادات ظاهری و عملکردی بینی برطرف می شود. یکی از تکنیک های بهبودی سریع بینی بعد از عمل ، استفاده از تامپون است که در جهت جلوگیری از خونریزی بعد از عمل زیبایی و درمانی بینی ، استحکام تیغه وسط بینی ، حفظ ساختار استخوانی و غضروف بعد از عمل ، فشردگی مخاط بینی در هر دو طرف سوراخ های بینی بعد از سپتوپلاستی ، بهبود زخمهای داخل بینی و فرم گیری بهتر بینی استفاده خواهد شد. امروزه جراحان به دلیل ایجاد تورم و درد شدید تامپون بینی در زمان خروج آن از بینی ، از مینی تامپونها استفاده می کنند.
انواع تامپون بینی
تامپونها در دو نوع مجرادار و لوله دار یا معمولی وجود دارند. انتخاب نوع مناسب آنها نسبت به نوع جراحی بینی توسط جراح باتجربه تعیین می شود. امروزه با پیشرفت تکنیکهای جراحی ، خونریزی بعد از جراحی کاهش یافته و به همین جهت از تامپونهای کوچکی به نام مینی تامپونها و در مدت زمان کوتاهی استفاده می شود.
مدت زمان استفاده از تامپون بینی
افرادی که جراحی بینی انجام می دهند ، معمولاً با خونریزی پس از این پروسیجر روبرو می شوند. در صورتی که خونریزی بیش از اندازه باشد ، تامپون و یا باند بینی ضروری خواهد بود. به طور کلی ، استفاده از این فیتیلههای بینی در مدت تقریبی یک هفته مناسب می باشند.
موارد منع استفاده از تامپون بینی
- استفاده از بخیههای قابل جذب ، که از خونریزی جلوگیری می کند و نیازی به تامپون بینی نیست.
- در صورت جراحی آندوسکوپی تیغه بینی که عملی مستقیم و بدون ایجاد برش است ، به استفاده از تامپون بینی نیازی نیست.
- زمان استفاده ازاسپلینت بینی که از خونریزی بینی پیشگیری خواهد کرد و عملکردی شبیه گچ دارد ، بنابراین دیگر به استفاده تامپون بینی نیازی نیست.
نحوه برداشت تامپون بینی
به افراد توصیه می شود که یک ساعت پیش از مراجعه ، مسکن مصرف کنند و حمام روند. جراح بینی ابتدا داخل بینی را با قطرههای بی حسی ، بی حس کرده و سپس با استفاده از نخ بیرون زده تامپون ، آن را از بینی خارج می نماید. فرآیند خروج تامپون بینی بیش از 5 دقیقه به طول نمی انجامد.
زمان مناسب برای خارج کردن تامپون از بینی
فیتیله بینی با هدف اعمال فشار مستقیم در عروق خونی بعد از جراحی ، کار گذاشته شده است و بهترین زمان برای خروج تامپون بینی ، زمانی است که پزشک تجویز کرده و در این هنگام بسیاری از فرآیندهای بهبودی بینی را در فرد روئیت کند.
اعمالی که باید برای برداشتن تامپون بینی انجام داد عبارتند از:
- پیش از مراجعه به پزشک حمام کنید تا تامپون بینی مرطوب شده باشد.
- جراح نخ تامپون بینی را می گیرد و به آرامی آن را از سوراخ چپ و کمی از سمت راست بیرون می کشد. طول تامپون اغلب به اندازه یک انگشت است و هنگام بیرون کشیدن خیلی آرام و پیوسته این کار را انجام می دهد.
- ممکن است پس از این مراحل بینی فرد کمی خونریزی داشته باشد که در این صورت می بایست ، قسمت نرم پایین بینی را ۵ دقیقه با دست فشار داد تا موجب توقف خونریزی بینی شود.
- پس از آن تا مدت دو هفته ، باید بینی تان را هر روز و روزانه چهار بار شستشو دهید تا به شسته شدن لختههای خون خشکیده داخل بینی و تخلیه راحت ترشحات بینی کمک کند.
- پس از برداشت تامپون به هیج وجه فین نکنید زیرا این کار سبب تشدید خونریزی می شود .